Run away OW



  • After I replaced my footpads and sensors my boards would continue to go for several feet before stopping. Now that I have a couple of months riding on the new footpads the runaway issue has stopped. I think it's the new sensors do not disengage immediately but after some use they break in and runaway boards stop. I am one of the original kickstarter backers and have been riding for almost two years now and definitely could tell the difference with the new footpads.



  • @jim Good info. That got me thinking about when my OW was day 1 new. Here is a video showing the run away (continued run) once the rider is off. This only happened once or twice.
    Run On Vid



  • @jim thanks for the info! That would explain why it only seemed to happen after the first few rides with a relatively new OW.. I just got new foot pads delivered after the grip tape started peeling up near the sensor after first week of riding.. gonna re grip tape my current pads as I now realize it's possible but I'll keep that in mind when I go to replace them in the future... Out of curiosity how's your board running after nearly 2 years? Other then replacing foot pads.. I think that's awesome that you kept it this long and didn't sell it.



  • @GlueBreath All five of my boards are working well. I did have a battery failure on board #224 and #1709 sounds like the bearing is going bad. Otherwise all boards are in good working order! I ride almost every day and have several extra boards so my friends can ride too!!!



  • @jim you sound like a very good friend to have😜😜



  • @619onewheel
    Hey man, welcome!

    Looks like you may be having the same issue I had with a "ghost riding" one wheel projectile sans rider. Plus lifting the foot halfway of the sensor seemed to take forever to disengage or outright refuse. The board just felt and operated differently from what I was reading and viewing online.

    You need a new sensor pad.

    Contact FutureMotion and explain what's going on. I waited about a month until after I got mine to contact FM and express my concern. I filmed the behavior and explained in detail what was going on. They agreed it wasn't right and sent me a new sensor pad.

    The board is NIGHT and DAY.
    Quick disengagement with heel off the sensor dismount and if you jump off it STOPS immediately.



  • @jim
    For bearing maintenance I would apply a skateboard bearing oil after every 100 miles. They also have a bearing cleaning oil that pushes the dirt out. You apply several drops then ride on clean pavement, then stop and wipe around the bearing and repeat until its clean. I noticed one of my bearings is made in Japan and the other in China.



  • @Santoki thanks for the info, I contacted future motion today and they asked me to video the events. I did ride for a bit today and had a friend try and I have definitely gotten better at the dismount, but it still tried to run on after dismount. It's very odd because it will do a burn out when your holding the board to try and stop it. The motor is defiantly staying engaged. The hard part is trying to get a video. Sounds like it may be go pro on the helmet time.



  • @jim it does seem to becoming less frequent the more I ride. Possibly technique but still dissent seem right. Not sure if it's what you experienced but my board will actually spin the wheel so aggressively when trying to catch it it does a burn out. Going to get a video and send it to FM. It is only two days old....



  • @619onewheel Yep. Again most def sounds like the issue I was having. A new pad fixed it. Get it on video and you should be good.



  • So Crazy thing... The OW just started acting normal. Super odd, didn't do anything except keep riding it. I did see a few posts about the sensor pad "breaking in" so i guess that's what ill call it. Or could chalk it up to technique...



  • @619onewheel
    My sensor pads are getting old but work perfect.
    I'm afraid of replacing them for that reason.
    If it ain't broke, don't fix it..



  • @sonny123 said in Run away OW:

    @619onewheel
    My sensor pads are getting old but work perfect.
    I'm afraid of replacing them for that reason.
    If it ain't broke, don't fix it..

    You're right man! A friend of mine had the same issue like you guys! I've got it on video that i'll post asap. This new gen of footpad are really dangerous and seems lower quality.
    it is very worrisome...



  • @fabuz said in Run away OW:

    This new gen of footpad are really dangerous and seems lower quality.
    it is very worrisome...

    Really? That's bad news!



  • @fabuz

    I don't think so. Occasionally you may run into a bad one and change it.
    They do recommend to change it after a certain mileage.
    But then when it feels fine and broken in, why mess with it?
    So I won' touch mine until it goes bad.



  • @sonny123 said in Run away OW:

    @fabuz

    I don't think so.

    That's good news!



  • @fabuz your buddy has a runaway board?



  • @sonny123 do you know what mileage they suggest?



  • @Santoki

    I think at the same time you change the tire.
    I'd say 1500 miles more or less.


Log in to reply