XR constantly losing app connection?



  • Same issue here like everyone: Brand new XR, hardware 4208, cannot keep BT connection. Only works when the phone is right next to the board. The effect : Cannot track rides, cannot get battery warning, cannot easily change ride modes... its pretty annoying for such a expensive machine!

    Must be hardware related cos it works for when I hold the phone very close, so the radio signal is not transmitted effectively. Could be poor antenna, or a bad Bluetooth chip. In any case: Doesn't look like its easy/economical to fix (in the production line), since new boards still have this problem. Maybe the main controller boards all have this issue and they got thousands of them produced already.



  • Hi all,
    Same here, new board from November 2018 hardware 4208. I really enjoyed the board willingly forgetting about the BT problem but back from holidays I decided to do something about it.
    Thank you all for the thorough investigation on bluetooth connectivity, that saved me the trouble from doing it myself. I have the exact same situation (constat disconnection while riding or if I step away of the board more than 2 m ).
    I bought my board from Ride On in France and I have linked this thread as well as my personal comments asking how FM was planning on fixing this issue.
    As I understand it from now boards are coming back from FM not being fixed all the time...



  • Might help if everytime we mention FM, we type @Future-Motion instead . . . SOMEONE must be getting these notifications!



  • Hi @Future-Motion have contacted me to say they are willing to repair my XR to resolve the Bluetooth issues. I live in the UK, so this will mean me being without my board for weeks getting it shipping back to the US and then returned. Has anyone here had the repair and can reassure me it does indeed resolve the issue?

    Cheers!



  • @OneDan Good thinking, if it can help acknowledging the problem...



  • I just got a new board this weekend and I am also seeing this issue. I have the latest firmware and the hardware version 4208. Using iPhone XS with latest version of iOS. Oddly if I walk into a room where it's charging it connects no problem, but if I am riding it, it loses connection. The Apple Watch app is worthless also because it needs a signal from the phone and the phone won't stay connected to the board.



  • @leo8877 I got one of those workout “cases” for my iPhone. The type that is supposed to go around your bicep.
    I strap it around my calf. My phone keeps connection to the board 100%, and my watch keeps connection to my phone.
    Been riding my XR for months like that.
    I’m not saying that this shouldn’t be fixed by FM; but it is a hack that works for now.



  • @eckit that might be worth a try, but which hardware version do you ride...4206 or 4208??



  • @wheelrich 4208



  • @Jackalope they exist for cell phones. I just don't know where to place it. I figured the R&D gurus could test it. I don't want to break my warranty.I have connection issues while just standing next to my XR.



  • @rm3327375 - you could easily attached such a BT amplifier to the fender - I think.



  • My brand new Onewheel loses connection with the app a lot. Sometimes while driving 'reconnecting' appears several times in a row. Sometimes when I put my phone in my pocket while driving, when I take my phone out, it says the maximum speed during the drive is 8km/h, while I know it was faster than that (so probably the app lost connection). Or when I stop, and take my phone out of my pocket to change the driving mode, the speedometer in the app still gives a (fixed) speed. It gives me a warning I cannot change drive mode unless I slow down to 1km/h. (despite the fact that the wheel is standing still) In this case it never reconnects to the app, only until I hold the phone in my hand, close to the board, stand on the board and engage the motor. Then (after reconnecting; sometimes it takes a while) the meter falls to zero and I can change the driving mode. Please help me to fix this problem; because it really is annoying; certainly for a purchase this expensive, everting should work just perfect.



  • @JH You'll need to contact and send it back to @Future-Motion



  • Hi all, I found out what the Bluetooth problem is, anyone has a XR controller board on their hands?

    Screenshot 2019-01-26 at 19.31.04 .png



  • @kanguru007 said in XR constantly losing app connection?:

    Hi all, I found out what the Bluetooth problem is, anyone has a XR controller board on their hands?

    Screenshot 2019-01-26 at 19.31.04 .png

    So what’s the problem? How do we fix it? I’m pretty sure we all have an XR controller board in our Onewheel’s but what do we do to fix the problem?



  • @tomfoolery the bluetooth module soldered on the controller board is almost touching the metal plate that closes the box, that blocks the RF (it is surprising that it still works).

    An external antenna is possible and I guess it will increase range and reliability enormously. (can be a 1/4 wavelength sized small piece of wire)



  • I would like a better quality picture of the board to have an idea on the easiest way to connect the antenna

    Modern iPhone or hi-end Android with good lighting is good, focused on the bluetooth module (where it says ILT245s)



  • I started putting my phone in a jacket chest pocket or a jacket side pocket, instead of my jeans pocket, and my signal works all the time when I’m riding. As phone stays connected, my Apple Watch app also stays connected. If I put phone back in my jeans it loses connection as soon as I start riding.



  • Googling for that BT chip yields some interesting results. Other products using it have issues, too. Also found a pin out schematic — apparently the first pin is the antenna if someone with a soldering iron wants to play around?



  • Ok, FM replied on my ticket. I can send the board back for the Bluetooth repair. If its under warranty it is on their expenses. If not, I have to pay. If they can't find anything, shipment costs are on me.
    Since this appears to be a common error and I have it since the day I got the board, I cant's see why it would not be covered by warranty. But, shipping it from Europe to USA and back, is a big cost if they would claim there was nothing wrong or it was not under warranty. Anyone experience with this?
    And any problems with taxes or duties when zending back to Europe? (I have an invoice that can prove I bought the wheel in Belgium)


Log in to reply